Odoberajte newsletter a získajte zľavu 5% na Váš nákup!

Zdravé spanie pre deti a dospievajúci

Zdravé spanie je veľmi často diskutovanou témou, zvlášť ak ide o deti a dospievajúcich teenagerov. Na kvalitný spánok má vplyv hneď niekoľko faktorov - základom je správna posteľ a matrac, dôležité je ale aj klíma miestnosti (teplota, čerstvý vzduch, pokojné prostredie, atď), stravovanie (nie je dobré jesť po 18. hodine), pravidelný čas zaspávania, čistota posteľnej bielizne. Zdravý spánok prináša regeneráciu nielen fyzickú, ale aj psychickú. Rodičia často robia chybu, keď sa zameria iba na matraci a opomínajú spomínané sekundárne vplyvy. Pri výbere matraca je dôležité nájsť ten správny stred medzi lacnými matracmi, ktoré nevyhovujú väčšinou svojou tuhosťou a vetrateľnosťou, a medzi drahými matracmi, ktoré sú určené skôr pre dlhodobo ležiace choré osoby. Viac si o výbere matracov môžete prečítať v jednom z predchádzajúcich článkov Matrace pre deti a študentov, o posteliach potom v článku Detské postele a postieľky.

Časté konkrétne dôvody, prečo sú deti a tínedžeri vystavení riziku nekvalitného odpočinku:

1) Televízia v izbe. Jeden z najviac prekážajúcich elementov nielen pre deti. Sledovanie televízie z postele pred zaspávaním je bohužiaľ v dnešnej dobe veľmi častým nešvárom. Ticho a úplná tma je pre zaspávanie najlepším prostredím.

2) Coca cola a chipsy pred spaním. Zamestnajú nervový aj žalúdočny systém a telu trvá dlhšie, než sa začne počas spánku regenerovať. Tieto potraviny by sa deťom mali vyhnúť a to nielen pred spaním.

3) Nevetraný pokoj. S nástupom plastových okien sa niekedy zabúda, že nedochádza k mikroventilácii, ktorú predtým zabezpečovali nedostatky v tesnení okien. U menších detských izieb si dávajte na tento aspekt obzvlášť pozor.

Flora