Odoberajte newsletter a získajte zľavu 5% na Váš nákup!

Detský nábytok vs. nábytok pre dospelých

Detský nábytok sa ako špecifická nábytkárska kategória začína vyčleňovať v 2. polovici 19. storočia, spočiatku sa jednalo iba o zmenšeniny nábytku pre dospelých, ku koncu storočia sa už objavujú klasické detské postieľkystoličky, atď.. Najväčší vývoj v oblasti nábytku pre deti však zaznamenávame predovšetkým v posledných desiatich rokoch, kde už nie je nábytok prispôsobený deťom len z hľadiska ergonómie a bezpečnosti konštrukcie, ale aj po vizuálnej stránke, ktorá sa podieľa na psychickom vývoji dieťaťa. Mylná predstava rodičov o vhodnosti starej spálňovej zostavy ako nábytku do detské izby je našťastie v dnešnej dobe už len výnimočná. Stále sa však stretávame s takými, ktorí kupujú nekvalitný detský nábytok, čím svojim deťom tiež neprospievajú. Nábytok pre dospelých sa od detského nábytku líši najmä v týchto ohľadoch:

 

1) Konštrukcia a použité materiály - oblení hrán, pevnosť, stabilita, zapustené spojovacie prvky, žiadne výčnelky, dôraz na zdravotnú nezávadnosť, vyššia odolnosť voči oteru a pôsobeniu slín, kvalita spracovania, atď.

2) Ergonómia - prispôsobenie nábytku vzhľadom k veľkosti tela, hmotnosti, pohlavia a veku dieťaťa.

3) Funkcia - detský nábytok musí plniť funkciu úložnú (správne nadimenzované úložné priestory), spaciu a pracovnú (podľa veku dieťaťa):záujmové, školské aktivity a práca s počítačom); interiér detskej izby teda spája zónu činností, úložnú a komunikačnú.

studentska-izba-royal