Odoberajte newsletter a získajte zľavu 5% na Váš nákup!

Zariaďujeme detskú izbu

Poradíme Vám, ako zariadiť detskú izbu pre deti od 2,5 roka, ktorá bude spĺňať všetko potrebné po stránke funkčnej aj bezpečnostnej, zároveň však bude nadčasová a s drobnými úpravami vydrží s prehľadom 10 rokov. Stačí sa pri zariaďovaní detskej izby držať nasledujúcich pravidiel (desatoro, ktoré by ste mali poznať, ako sa do všetkého pustíte):

1) Prvým krokom je správny výber izby v byte či dome - orientácia voči svetovým stranámpodlahová plocha (podľa hygienické normy pre 1 dieťa min. 8m2, dve deti min. 12m2), poloha v byte vzhľadom k ostatným miestnostiam, atď.. Ak dopredu starostlivo zvážite, či bude pokoj dieťaťu / deťom vyhovovať, nemusí časom dôjsť napríklad k tomu, že budete musieť vymeniť spálňu s detskou izbou.

2) Steny a podlaha. Primárne klaďte dôraz na ľahkú čistiteľnosť týchto povrchov a bezpečnosť použitých materiálov. Vzhľad sa potom odvíja od celkového konceptu dizajnu izby. Chybu neurobíte napríklad s kvalitným umývateľným náterom a s vinylovou podlahou, ktorá odpustí dieťaťu aj rozliatu vodu.

3) Farby v detskej izbe. V tomto bode sú rodičia často v rozpakoch. Ako zladiť všetky tie farby hračiek, výmaľby a nábytku, aby z toho neprechádzali oči? Hračky je ideálne mať uložené vo vaku, boxe, zásuvkách apod., niekoľko kúskov potom môže byť potrebné na polici, je to tak vhodné aj z hygienického hľadiska (prach). Ohľadom farieb platí v detskej izbe dve základné pravidlá - kombinujte maximálne 3 farby (tóny môžu byť rôzne) a využívajte ich optického a psychologického vplyvu.

4) Funkčné zónyIzba pre deti je miesto, kde sa prelína viacero činností. V izbe sa preto stretávajú všetky tri funkčné zóny: činností (spánok, odpočinok, hra, učenie, ...), úložná (ukladanie oblečenia, hračiek, školských potrieb, ...) a komunikačná (voľný pohyb).

5) Nábytok versus voľná podlahová plocha. Nábytkové prvky dokupujte (prípadne domontovávejte) podľa potrieb dieťaťa tak, aby malé deti mali dostatok voľnej podlahovej plochy pre hru. Pre tých najmenších postačí úložný priestor na hračky a oblečenie a detská posteľ. Aj u starca detí si však dajte pozor, aby bola miestnosť vzdušná a nevyvolávala pocit stiesnenosti.

6) Samotný výber detského nábytku. Záleží väčšinou na finančných možnostiach rodiny. Pri kúpe kvalitného nábytku je síce vyššia obstarávacia cena, ale v prepočte na dobu, ktorú Vám po stránke konštrukčné, ergonomické, funkčné a estetické vydržia, sa určite oplatí do Vašich detí investovať.

7) Dodatočné bezpečnostné opatrenia. U kvalitného detského nábytku na tento aspekt myslieť nemusíte, dizajnéri to urobili za vás už pri navrhovaní nábytku. Ak ste túto cestu nezvolili, odporúčame najmä opatriť ostré rohy nasadzovacími plastovými krytkami a zabezpečiť stabilitu vyšších elementov.

8) Často diskutovaný matrac. Stručný prehľad a popis matracov nájdete v jednom z predchádzajúcich článkov: Matrace pre deti a študentov.

9) Doplnky. Špeciálne vydekorované svietidládetské kobercezáclony a závesy, to všetko dodá izbe ucelenosť a detskú hravosť.

10) Tipy za pár korún. Na časť steny naneste magnetický náter (rôzne farby), získate tak ľubovoľne veľkú nástenku pre prvé výtvarné prejavy Vášho dieťaťa.

detska-izba-racecup