Odoberajte newsletter a získajte zľavu 5% na Váš nákup!

Predškoláci v detskej izbe

V izbe predškolského dieťaťa sa stretávajú dva svety. Pretrvávajúci veľký priestor na hranie a zároveň potreba priestoru vyhradeného predškolskému vzdelávaniu. S postupom času sa herný svet zmenšuje a ten školský naopak zväčšuje, preto nábytok do detskej izby by mal byť už v tejto fáze nadčasový, aby s dieťaťom rástol a prispôsobil sa mu. Nikdy tomu nesmie byť naopak, dieťa sa nesmie stať otrokom nábytku ani akýchkoľvek vecí v izbe. Detská izba by mala byť vystavaná okolo detského sveta, nemá byť kompromisom, ale svetom, ktorý odráža osobnosť dieťaťa a umožní mu sa ďalej rozvíjať. Neutrálne farby nábytku pomôžu udržať pozornosť a sústredenosť pri predškolských činnostiach a lepšie sa prispôsobia meniacim sa záujmom.

vyvysena-postel-s-uloznym-prostorem-montes-natural

Písacie stoly pre predškolákov a školákov

Aký vybrať písací stôl je medzi rodičmi najčastejšie riešenou témou pri zariaďovaní detské izby. V izbe predškoláka väčšinou najdeme jeho prvý stolík, ktorý mal na kreslenie a ktorého výška sa pohybuje medzi 45 a 60 cm. Ešte pred nástupom do školy však riešime väčší stôl, kde bude dieťa plniť predškolské úlohy (zábavnou formou trénovať počítanie, logické myslenie, pamäť, atď.). Tú sa práve rodičia dostávajú na scestie, či sa rozhodnú pre stôl rastúci, výškovo nastaviteľný alebo stôl s pevnou výškou cca 75 cm. Porovnajme si teda plusy a mínusy týchto dvoch variantov.

Rastúci stôl

+ prispôsobí sa aktuálnej výške dieťaťa

+ možnosť naklopenia pracovnej dosky

- malý výber designov stolov, môže narušiť harmóniu izby

- malá pracovná plocha do budúcnosti a chýbajúci úložný priestor

- vyššia obstarávacia cena

Stôl pre školáka (klasický)

+ široká ponuka rozmerov, štýlov a farieb

+ s možnosťou úložného priestoru (šuplíky, skrinky)

+ cenovo dostupnejšie

- nutnosť zaobstarať rastúcu stoličku či dať dieťaťu opierku pod nohy

stul-pro-skolaka-modera

Spánok predškolských detí

Posteľ v detskej izbe nie je len kusom nábytku na spánok, kam deti si ľahnú po večerníčku. Je to ubytovňa pre obľúbené plyšové hračky, nedobytný bunker, miesto na čítanie rozprávok alebo pomaznanie s mamičkou. U predškolských detí je využívaná posteľ aj na odpočinok po obede, ktorý so sebou prináša benefit v podobe zdravého vývoja dieťaťa, regenerácie síl a času na spracovanie informácií. Rozmer postele by mal korešpondovať s veľkosťou miestnosti, do menších izieb pre dve deti odporúčame poschodové postele. Šírka lôžka by mala byť aspoň 80 cm a dĺžka pokojne rovno dvojmetrová, vždy však aspoň výška postavy + 20 cm.

pokoj-pro-holky

Úložné priestory v izbe pre predškoláka

Správne dimenzovaný úložný priestor v detskej izbe je prvým predpokladom pre udržateľný poriadok. Detská izba nie je skladisko, priebežne veci za asistencie ich malých majiteľov trieďte. Nepotrebné podľa stavu opotrebenia recyklujte (vyhoďte, predajte alebo darujte). S blížiacou sa školskou dochádzkou musí časť hračiek uvoľniť miesto učebniciam a zošitom. Veci zoskupujte do logických celkov, deťom sa bude lepšie všetko vracať na svoje miesto. V izbičke by nemala chýbať šatníková skriňa, komoda a knižnica.

knihovna-do-detskeho-pokoje-racecup